Historie van het merk MV Agusta
.

Schermafbeelding 2014-02-22 om 23.34.31

A Legend Is Born


De geschiedenis van MV Agusta begon in het Italiaanse Cascina Costa net na de tweede wereldoorlog. Graaf Domenico Agusta stichtte in 1943 de Meccanica Verghera en verbond zijn familienaam aan het bedrijf. MV Agusta was geboren. Twee jaar later, 12 februari 1945, kwam de eerste motor al op het salon van Milaan. Die zou oorspronkelijk de ‘Vespa ’98’ gaan heten, maar omdat de Vespa-naam al ingenomen was, werd de eerste MV gewoon naar ‘98’ gedoopt. Ondanks de vooruitstrevende ideeën die toen al achter die eerste motoren schuil gingen, zijn het niet die pioniersjaren die MV legendarisch maken. Graaf Agusta was er immers van overtuigd dat de racerij de beste manier was om zijn producten te promoten. Dat was niet alleen een opvallende visie voor die tijd, het was des te verrassender omdat MV Agusta een nog erg jong bedrijf was.  (foto hiernaast, waar het allemaal begon)

 

Wereldtitels


De passie voor de racerij loopt tot op de dag van vandaag nog steeds door de bedrijfsfilosofie van MV Agusta. Het idee van Graaf Agusta wierp overigens al snel vruchten af. MV schreef zich in voor zijn eerste Grand Prix in 1950. Dat was met een 125 cc motor die een voor die dagen indrukwekkend vermogen van 13 pk leverde. In datzelfde jaar stelde MV Agusta zijn eerste 500 cc wegmotor voor:  een 500 cc viercilinder, goed voor 50 pk. Daarna ging het allemaal erg snel. Ook op het circuit, want de eerste GP-zege kwam er al in 1952. Leslie Graham bezorgde MV zijn eerste GP winst; even later schonk de Brit Cecil Sandford de Italianen hun eerste wereldtitel. Het zou de eerste zijn van 75 wereldtitels voor MV. 38 bij de rijders en 37 in het WK der constructeurs.
In 1956 behaalde MV Agusta met John Surtees zijn eerste wereldtitel 500 cc en daarmee speelden ze definitief mee bij de grote jongens. Het gaf MV ook naamsbekendheid bij een breder publiek en het voedde het begin van de legende. De écht legendarische dagen moesten er echter nog aankomen.De Ago-jaren.

Age Of Agostini


Eén van de opvallendste delen van de MV Agusta legende vindt zijn oorsprong in de jaren zestig. Dat was de periode waarin Giacomo Agostini van de ene wereldtitel naar de andere reed. ‘Ago’ zou in totaal 15 wereldtitels behalen, 13 daarvan scoorde hij in het zadel van een MV Agusta. Meteen waren de namen van Agostini en die van MV Agusta legendes. Agostini en MV Agusta kregen de talloze sportieve successen niet zomaar in de schoot geworpen. Agostini’s duels met rivalen (en soms teamgenoten) als Mike ‘The Bike’ Hailwood, Phil Read en Jarno Saarinen waren onvergetelijk en behoren tot het collectief motorgeheugen. Agostini racete zowel in de 350 als 500 cc klassen en won ze beide in ’68, ’69, ’70, ’71 en ’72. ‘Ago’ was dan wel de meest succesvolle MV-rijder ooit; hij was zeker niet de enige. Mike Hailwood (van ’62 tot ’65) en Read (’73 en ’74) zorgden er mee voor dat MV 13 jaar ononderbroken wereldkampioen was in de koninginneklasse. GEEN ENKEL MERK DEED HEN DAT OOIT VOOR, NIEMAND DEED HET OOIT NA.

Vallen En Opstaan

Na de dood van graaf Domenico Agusta in 1972, werd het bedrijf geconfronteerd met economische moeilijkheden. 4 jaar later won Agostini, na een uitstap naar Yamaha teruggekeerd naar MV, zijn laatste Grand Prix op dezelfde plek waar hij zijn eerste zege boekte: op de Nurburgring. De cirkel was rond. Jammer genoeg was dat ook zo voor MV Agusta, want het merk kwam na de financiële moeilijkheden in handen van een financiële groep en die besloot het produceren van motoren stop te zetten. Eind 1977 bleef de gereserveerde plaats van MV Agusta op het Salon van Milaan leeg…
MV Agusta had dan wel opgehouden te bestaan, de naam en de legende leefden voort. Daardoor was de hoop op een nieuwe start nooit ver weg. En die kwam er ook. Onder impuls van Claudio Castiglioni werd het merk in 1992 nieuw leven ingeblazen. Het nieuws dat de Castiglioni Group de merknaam MV Agusta had gekocht en dat de MV Agusta Group nieuwe hoop betekende voor het opnieuw bouwen van de roemruchte motoren, werd bij alle  motorliefhebbers op gejuich onthaald.

Wederopstanding met de F4 750

Vijf jaar later, op 16 september 1997, was het Giacomo Agostini himself die op het motorsalon van Milaan het doek weghaalde van de nieuwe MV Agusta F4. De wereld was nog maar eens verbaasd. Het unieke design van de motor zorgde ervoor dat de F4 bijna unaniem als de mooiste motor ooit bestempeld werd. Maar het ging veel verder dan alleen maar uiterlijk vertoon. Omdat geen enkele Europese constructeur een viercilinder motor bouwde, hadden Castiglioni en de zijnen de keuze: ofwel kochten ze een Japans blok voor de F4, ofwel bouwden ze er zelf één. Ze kozen voor de tweede optie.
In samenwerking met Ferrari (vandaar de F in de typenaam) werd een viercilinder ontworpen met –alweer- technisch vooruitstrevende ideeën. De uitneembare versnellingsbak bijvoorbeeld, werd regelrecht uit de racerij geplukt. De F4 was zijn tijd ver vooruit en had een design waar niemand kon aan tippen. De meesterlijke Massimo Tamburini ontwierp de lijn van de motor en gaf hem een tijdloos design mee. Het wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt op alle afstammelingen van de originele F4.

Mijn site gaat alleen over de oldtimer periode, dus voor de nieuwere type MV’s verwijs ik je graag naar de hieronder genoemde site. Wellicht dat ik daar ook nog een keer aan ga beginnen, voor nu eerst even alleen over de oldtimers van MV. Veel lees en kijk plezier, want daar gaat het allemaal over op deze site.

Bron:  www.mvagusta.nl  MV Agusta site BeNelux